woensdag 22 februari 2017
Algemene tips wanneer je gezond wilt eten.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde is de Miltenergie verantwoordelijk voor het omzetten van voedsel in energie. Deze Miltenergie wil je dus zo sterk mogelijk houden. De volgende tips kun je gebruiken om ervoor te zorgen dat de Milt zijn werk zo optimaal mogelijk kan doen en zo al jou gezonde voeding ook daadwerkelijk kan omzetten in goede voedingsstoffen voor je lichaam.

-          Geniet: Wanneer je geniet van je voeding en blij bent, dan zal je lichaam letterlijk het voedsel beter accepteren en verwerken. Vaak is het belangrijker om je relatie met voedsel te herstellen, dan om je voeding te veranderen. Denk bijvoorbeeld eens aan hoe je maag voelt, wanneer je heel boos bent tijdens het eten. Of welke verstoorde eetpatronen en hongergevoelens er ontstaan bij veelvuldig diëten (wanneer je dus voeding als een soort vijand gaat beschouwen).

-          Positieve inslag: Dit haakt in op bovenstaande. Vaak heb je bepaalde ideeën over wat goed voor je is en welke voedingsmiddelen niet goed voor je zijn. Wanneer je deze dan wel eet, komt je schuldgevoel naar boven. Of je weigert spijtig “ongezond” voedsel. Je houding naar eten toe vertelt de Milt wat ermee te doen. Dus wat je ook eet, accepteer dit met liefde, zo haal je het meeste uit de voeding.

-          Ontspan: Chinezen geloven dat het beter is om werk en eten gescheiden te houden. Dus wanneer je gaat eten, doe dit dan bewust, zonder afleiding. En ga lekker relaxed zitten in een fijne omgeving.

-          Goed kauwen: Je maag heeft geen tanden. Dus goed kauwen is beter voor de spijsvertering. En koud voedsel wordt alvast wat voorverwarmd en komt niet meer zo koud in de maag.

-          Stop met eten wanneer je voor 80% vol zit: Wanneer je overeet, creëer je stagnatie (het voedsel staat in de file). Dit put je Miltsysteem uit.

-          Laat de boel niet overstromen: Teveel vloeistof bemoeilijkt de vertering van vast voedsel. Zeker koud drinken is niet bevorderlijk. Beter is om te drinken tussen de maaltijden door. Of een half uur voor je gaat eten (scheelt ook weer in het hongergevoel).

-          Laat de Milt niet te koud worden: Teveel koud (uit de koelkast) en rauw voedsel verzwakt de Milt. De Milt houdt van warmte. Dus warme voeding (ook ’s ochtends), bijvoorbeeld havermoutpap, soep, warm eten, gekookte groente. Dit geldt nog eens extra in de winter.

-          Eet de belangrijkste maaltijd zo vroeg mogelijk op de dag, zodat er nog tijd is om dit te verbranden.

Succes met deze tips! En eet smakelijk!

Bron: “Helping Ourselves, a guide to Traditional Chinese Food Energetics” van Daverick Leggett

Geen opmerkingen :

Een reactie posten