maandag 15 februari 2016

De gulden middenweg en boerenverstand


Vaak kook je voor meerdere personen. En natuurlijk is niet iedereen hetzelfde. Wanneer ben je dan goed bezig? Ik zeg altijd; pak de gulden middenweg (dus gebruik de algemene richtlijnen) en gebruik je boerenverstand (of nuchtere Nederlandse inslag). Wanneer je er goed bij nadenkt, dan snap je wel dat klakkeloos al je koolhydraten uit je voeding schrappen niet erg verantwoord is. Wat betreft een gezond voedingspatroon kan je de volgende regels als richtlijn nemen:

-          Maak zoveel mogelijk gebruik van zachte en neutrale kookmethoden: stoven met weinig water bij geringe hitte, langzaam bakken in een pan of in de oven. Scherp gebakken olie of dierlijk vet belast de spijsvertering. Beter is om bijvoorbeeld groente na een kookbereiding te besprenkelen met lekkere olie (bijvoorbeeld walnootolie).

-          Houdt rekening met de seizoenen: Gebruik in de hete tijd van het jaar niet teveel sterk verhittende kookmethoden. Gebruik minder scherpe specerijen. Geniet in de zomer van in koude grond geteelde groenten en slasoorten. Eet in de winter warme gerechten, lekkere stoofpotjes, goed gevulde soepen en dergelijke. Laat in de winter de koele gerechten maar staan (zoals drankjes uit de koelkast, yoghurt en kwark uit de koelkast, sla en rauwkost en tropisch fruit).

-          Eet veel groente en weinig vlees (de meest ideale verhouding is 70% granen, 15% gekookte groente, 5% rauwkost, 5% vlees of vis, 5% melkproducten en overige). Maar ga er vooral ook relaxt mee om.

-          Eet natuurlijke producten, vers bereid. Dus probeer voedsel uit pakjes te vermijden.

-          Eet gevarieerd en regelmatig (zodat je suikerspiegel redelijk constant blijft).

Geen opmerkingen :

Een reactie posten