Vaak kook je voor meerdere personen. En natuurlijk is niet
iedereen hetzelfde. Wanneer ben je dan goed bezig? Ik zeg altijd; pak de gulden
middenweg (dus gebruik de algemene richtlijnen) en gebruik je boerenverstand
(of nuchtere Nederlandse inslag). Wanneer je er goed bij nadenkt, dan snap je
wel dat klakkeloos al je koolhydraten uit je voeding schrappen niet erg
verantwoord is. Wat betreft een gezond voedingspatroon kan je de volgende
regels als richtlijn nemen:
-
Maak zoveel mogelijk gebruik van zachte en neutrale
kookmethoden: stoven met weinig water bij geringe hitte, langzaam bakken in een
pan of in de oven. Scherp gebakken olie of dierlijk vet belast de
spijsvertering. Beter is om bijvoorbeeld groente na een kookbereiding te
besprenkelen met lekkere olie (bijvoorbeeld walnootolie).
-
Houdt rekening met de seizoenen: Gebruik in de
hete tijd van het jaar niet teveel sterk verhittende kookmethoden. Gebruik
minder scherpe specerijen. Geniet in de zomer van in koude grond geteelde
groenten en slasoorten. Eet in de winter warme gerechten, lekkere stoofpotjes,
goed gevulde soepen en dergelijke. Laat in de winter de koele gerechten maar
staan (zoals drankjes uit de koelkast, yoghurt en kwark uit de koelkast, sla en
rauwkost en tropisch fruit).
-
Eet veel groente en weinig vlees (de meest
ideale verhouding is 70% granen, 15% gekookte groente, 5% rauwkost, 5% vlees of
vis, 5% melkproducten en overige). Maar ga er vooral ook relaxt mee om.
-
Eet natuurlijke producten, vers bereid. Dus
probeer voedsel uit pakjes te vermijden.
-
Eet gevarieerd en regelmatig (zodat je
suikerspiegel redelijk constant blijft).
Geen opmerkingen :
Een reactie posten